Taas vaihdossa! :-D

No, ilmeisesti en sitten lopetakaan tätä blogia IKINÄ, koska pienenä lisäyksenä haluan mainita, että viiskymppinen oli taas vaihdossa. 

Kokkolan yliopistokeskukselta tuli joskus Intian-vaihtoni jälkeen viestiä, jossa kysyttiin kiinnostaako ketään lyhytvaihto Sloveniassa. No tietenkin kiinnosti!

Erasmus-vaihtoon haku on kyllä ihan oma lukunsa, lomakkeiden täyttö vie paljon aikaa. Vaihdon jälkeenkin täytyy täytellä kaikenlaista.😬 Mutta byrokratiasta huolimatta vietin viime viikon Ljubljanan yliopistossa kurssilla, johon osallistui sosiaalityön opiskelijoita ja opettajia neljästä maasta: Sloveniasta, Suomesta, Alankomaista ja Kroatiasta. Kurssin aiheena oli "Supervision as a tool against compassion fatigue in social work". Oli kyllä tosi tärkeä kurssi, jossa käsiteltiin itsestä huolehtimisen tärkeyttä ja sitä, kuinka tämän itsestä huolehtimisen pitäisi kuulua jokaisen sosiaalityöntekijän ammattitaitoon. (Tämä ei tietenkään tarkoita, että itsehoito olisi vain yksittäisen työntekijän vastuulla, totta kai siinä painavat työyhteisö ja työn rakenteet erittäin paljon - joskus parasta itsestä huolehtimista onkin lähteä pois työstä, jossa ei voi hyvin.)

Kurssiin kuului myös muuta kuin yliopistolla luennoille ja työpajoihin osallistumista. Pääsimme yhtenä päivänä jopa kokopäiväretkelle, jossa tutustuimme mm. Slovenian suurimpaan mielisairaalaan. Siellä oli 570 asukasta. Suomesta tällaiset mielisairaalat on lopetettu. Sloveniassakin käydään keskustelua siitä, mikä on vaikeista mielenterveyden ongelmista tai muista psyykkisen toimintakyvyn suurista rajoitteista kärsiville ihmisille parasta. Iso mielisairaala voi olla monelle mieluisin vaihtoehto: se tarjoaa pysyvyyttä, yhteisön, riittävän hoidon ja tuen. 



Yllä näkymä Hrastovecin mielisairaalan sisäpihalta ulos. Maisematkin olivat sellaiset, joissa mieli lepäsi. Maaseudun rauha helli ainakin omaa sieluani (en ole isoissa kaupungeissa viihtyvää ihmistyyppiä). Samalla reissulla piipahdimme Ptujissa, johon saavuttuani mietin, olenko saapunut oikeaan kaupunkiin vai johonkin isoon ulkomuseoon. 




Alla Ljubljanan yliopiston sosiaalityön tiedekunnan pääovi. On jännää, että Ljubljanan yliopistossa sosiaalityö ei ole pelkkä oppiaine jossakin tiedekunnassa, vaan sillä on ihan oma tiedekuntansa. Sen sijaan naapurimaassa Kroatiassa sosiaalityö on oppiaine oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Meillä Suomessahan sosiaalityö on yleensä oppiaine yhteiskuntatieteellisissä tiedekunnissa (tai Helsingissä valtiotieteellisessä), mutta Itä-Suomessa yhteiskuntatieteet on yhdistetty kauppatieteiden kanssa, ja meillä Jyväskylässä humanististen tieteitten. Minkä kaiken yhteyteen sosiaalityön voisikaan sijoittaa! 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enpäs lopetakaan vielä! Ystävä tiukassa paikassa!

Pispalasta Mumbaihin

Pakkolepoa, flamingoja ja alkuperäiskansoja