Tutustumisretkiä lähiseudulle

Olen tänään tehnyt tutustumisretkiä lähiseudulle, paikkoihin joihin pääsee jalan. Aamiaisen jälkeen lähdin lähimmälle hindutemppelille. Täällä kirkot ovat kovin näkyvässä roolissa katukuvassa. Ne ovat isoja ja valkeita, ja niitä on paljon. Vaikka suurin osa osavaltion väestöstä on hinduja, hindutemppelit jotenkin maastoutuvat. Tätä lähintä temppeliä en olisi luultavasti edes löytänyt ilman google mapsia, niin syrjäisen kadun päässä se sijaitsi. 

Keralassa ollaan temppeleissä aika tiukkoja: ulkomaalaisilta on pääsy kielletty moniin. Meidän oman kylän temppelistä minua ei kuitenkaan kukaan käännyttänyt pois. No, olen kyllä aiemminkin päässyt ulkomaalaisilta kiellettyihin temppeleihin allekirjoittamalla lapun, jossa vakuutan kunnioittavani suuresti temppelissä palvottavaa jumaluutta. Mikä on ollut ihan totta. Luulen kuitenkin, että täällä Keralassa se ei kaikkialla riittäisi. Tämä osavaltio on kuuluisa tiukkuudestaan. 

Temppelissä oli rauhallinen aamu, pari pappia suorittamassa rukouksia, alle kymmenen vierailijaa. Itse nautin temppelin rauhallisesta tunnelmasta kovasti. Temppelissä kuvaaminen ei ole soveliasta, joten tässä pari kuvaa sisäänkäynnistä. 



Ja kuvia aamukävelyn varrelta.



Sirppi ja vasara näkyvät täällä katukuvassa varsin usein. Leninin ja Marxin naamoihin törmää myös. Stalinin kuvaa en ole nähnyt, 90-luvulla hänenkin naamansa tuli Etelä-Intiassa usein vastaan.

Päätin myös sivistää itseäni museokäynnillä. Reilun parin kilometrin päässä on pieni museokompleksi, jossa on taidemuseo, "kansatieteellinen" nukkemuseo sekä Keralan historiaa esittelevä museo.

Taidemuseossa oli näytillä keralalaisen taidemaalarin K.P. Rejin maalauksia. Tykkäsin! Teoksissa oli aistittavissa Keralan leppoisa tunnelma, samalla kun niissä oli jotakin unenomaista, outoja perspektiivejä, ja myös kantaaottavuutta. Tässä pari kuvaa, jotka imaisin taiteilijan sivuilta. Omat kännykkäkamerakuvani teoksista ovat vähän huonoja. 


Tässä teos Dinner (With a Pinch of Salt) kuvaa marginalisoitujen ihmisten elämää. 


Making of Mahatma Gandhi / Migratory Birds kuvaa Gandhista kertovan leffan filmaamista turistikohteessa. Rejin maalauksissa esiintyi muuallakin Mahatma Gandhin hahmo. Hahmon avulla tuotiin esille siihen liittyvää ristiriitaa: samalla kun keskiluokka näennäisesti arvostaa Gandhia ja tämän edustamia arvoja, se ei esim. välitä tämän päivän maanviljelijöiden ahdingosta eikä puutu yhteiskunnan sortaviin rakenteisiin. 

Keralan historiaa esittävä museo piti sisällään melko vavahduttavan ääni- ja valoshown, jossa käytiin läpi suuri määrä Keralan historiassa vaikuttaneita hahmoja, kuten varhaisia ja vähän myöhäisempiäkin kuninkaita, pohjoisesta tulleiden arjalaisten tuloa ja kastijärjestelmää jonka he toivat mukanaan, apostoli Tuomaan saapumista Keralaan, ja lopulta kommunistien valtaantuloa Keralassa.

On ollut varsin kulttuuripitoista ohjelmaa. Mutta on ollut lepoakin. Eilen päätimme Sarwan ja pari päivää sitten Belgiasta tulleiden vaihto-opiskelijoiden kanssa pitää vähän vapaata, ja lähdimme rannalle. Kochi on rannikkokaupunki, mutta merelle on yliopistolta kuitenkin aika pitkä matka. Rakastan merta, ja olen kaivannut uimista. Paikalliset naiset uivat (jos uivat) aina peittävät vaatteet päällä. Olin varautunut itsekin asianmukaisin varustein. Mutta oli aamu, ranta oli aika tyhjä, ja kävelimme paikkaan jossa ei ollut muita ihmisiä, joten saatoimme laittaa uimapuvut päälle ja lillua vaikka kuinka pitkään aalloissa. Meri oli niin lämmin, ettei sieltä ollut mikään kiire pois. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enpäs lopetakaan vielä! Ystävä tiukassa paikassa!

Pispalasta Mumbaihin

Pakkolepoa, flamingoja ja alkuperäiskansoja