Suraksha-projekti

"Tiedättekö mitä ovat kondomit" kysyi Suraksha-projektin johtaja minulta ja Saksasta eilen tulleelta sosiaalityöntekijältä ja sosiaalityön maisteriopiskelijalta Sarwalta. Olin sopinut tutustumiskäynnin toiseen HIV-työtä tekevään sosiaalityön paikkaan, ja koska Sarwa tekee vastaavaa syventävää harkkaa kuin minä, hän tuli mukaani. Suunnittelemme, että voisimme muutenkin mennä järjestöihin ja projekteihin yhdessä. Olisi kaikin puolin helpompaa. 

Mutta ne kondomit. Kävi ilmi, että intialaiset eivät välttämättä tiedä, mitä ovat kondomit. Aikuiset eivät ehkä ole saaneet kouluissa seksivalistusta, koska sitä ei aiemmin ollut. Nykyajan kouluissa on valistusta, mutta se alkaa vasta 10. luokalla eli n. 16-vuotiaana. Eivät kaikki käy koulua niin pitkään.

Suraksha-projekti on yksi Rajagiri Collegen yhteistyöprojekteista, joissa opiskelijat suorittavat työharjoittelujaan. Nytkin toimistolla oli kandivaiheen opiskelijaryhmä hommissa. 

Suraksha-projekti on Intian "terveys- ja perhehyvinvointiministeriön" (Ministry of Health and Family Welfare) alaisen NACOn (National AIDS Control Organization) projekti ja keskittyy maansisäisten siirtotyöläisten parissa tehtävään HIV-työhön. Projektilla on toimisto ja kahdeksan työntekijää. Heillä on työssään tiukat tavoitteet: joka vuosi pitää tavoittaa täällä Kochin alueella vähintään 10 000 siirtotyöläistä ja 3000 ns. korkean riskin ihmistä. Toimiston seinällä oli tarkat tilastot tavoitettujen ihmisten määristä. 

Kirjoitinkin muutto- tai siirtotyöläisistä ja heidän tilanteestaan aiemmassa tekstissä, joten ei heistä sen enempää nyt. 

Projektissa kohderyhmään kuuluvia ihmisiä tavoitetaan vertaisverkostojen kautta, jalkautumalla työläisten luokse, viettämällä heidän kanssaan heidän uskonnollisia juhliaan, näyttämällä valistusfilmejä HIVistä ja muista seksin välityksellä tarttuvista taudeista. Projektilla on myös keskuksia, joihin ihmiset voivat tulla viettämään aikaa ja lepäämään. Siirtotyöläisille pidetään myös valistus- ja keskusteluryhmiä ja samalla kartoitetaan, ketkä ovat korkean riskin ihmisiä. Korkean riskin ihmiset saavat tarkempaa neuvontaa, ja heitä ohjataan HIV-testeihin. HIV-positiiviset saavat ilmaisen lääkityksen. Heihin pidetään jatkossa yhteyttä ja varmistetaan, että he ovat ottaneet lääkkeensä ja että kaikki on hyvin. Projektissa myös jaetaan kondomeja ja huolehditaan, että kondomeita on myynnissä edulliseen hintaan siellä, missä niitä tarvitaan. HIV ei ole kuitenkaan kovin yleinen siirtotyöläisten keskuudessa. Viime vuonna vain kahdella projektin asiakkaalla todettiin HIV. 

Toivoimme Sarwan kanssa, että pääsisimme heti osallistumaan käytännön työhön kentälle, esim. huomenna olisi ollut jonkinlainen terveysvalistusleiri. Meitä ei kuitenkaan luvattu ottaa mukaan vielä huomenna, koska tähän liittyi joku byrokratia-asia. Saa nähdä, tarvitaanko meitä tulevaisuudessa tässä projektissa vai jossakin muualla. Seuraavaksi vierailemme huumeidenkäytön ennaltaehkäisyyn keskittyvässä projektissa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Enpäs lopetakaan vielä! Ystävä tiukassa paikassa!

Pispalasta Mumbaihin

Pakkolepoa, flamingoja ja alkuperäiskansoja